Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil, berat badan ketika mengandung, berat badan ideal ketika hamil, berat badan ketika hamil, berat badan naik semasa mengandung, kawal berat badan semasa mengandung, berat badan semasa hamil, berat badan semasa mengandung

Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil

Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil

Seringkali kita mendengar luahan wanita hamil diluar sana yang mengatakan diri mereka “badan sudah naik” dan tak tahu cara kawal berat badan semasa hamil.

Apabila hamil apatah lagi bila hamil anak yang kedua dan ke atas badan menjadi semakin berat. Saya lebih selesa menggunakan label “badan terlebih berat” kerana ia nampak lebih positif untuk pujuk diri kita tanda sayangi diri. Hehehe (bukan tak mengaku gemuk).

 

Berat badan berlebihan semasa hamil merupakan satu masalah kesihatan yang perlu dikawal dengan cara yang betul. Kegemukan semasa hamil juga akan mendatangkan beberapa masalah yang serius jika tidak dikawal. Ia akan menjejaskan proses kehamilan, mengganggu proses perkembangan bayi, dan dikhuatiri akan menyukarkan proses kelahiran jika berat badan ibu berlebihan (boleh rujuk Doktor/pakar untuk sahkan).

 

Bila hamil, kita makan untuk dua orang kan? Tapi itu tak bermakna kita perlu makan dua kali ganda kuantiti makanan yang biasa kita ambil. Jika anda sebelum ini tiada sebarang masalah berat badan, tidak mengapa. Bagi yang senasib macam saya, (yang mudah naik berat badan), sama-sama kita cari apa penyelesaiannya. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian dan perlu yakin.

 

Di sini saya kongsikan beberapa tips penting untuk mendapatkan berat badan yang sihat semasa hamil (kalau tak hamil pun boleh amalkan):

 

1) Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan Senaman

Walaupun hamil, setiap wanita masih boleh melakukan senaman untuk mengawal berat badan. Jika anda seorang yang aktif bersenam sebelum hamil, bonus untuk anda dan teruskan. Sesuai dengan keadaan kesihatan seseorang wanita, senaman-senaman ringkas boleh dilakukan. Senaman yang tidak memerlukan pergerakan yang banyak seperti berjalan kaki, Yoga, aerobik,dan berenang. Perlu diingatkan bagi anda yang mempunyai masalah kandungan yang lemah, atau masalah kesihatan yang lain adalah tidak digalakkan.

 

2) Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan Memilih Pemakanan yang Sihat

berat badan ketika mengandung, berat badan ideal ketika hamil, berat badan ketika hamil, berat badan naik semasa mengandung, kawal berat badan semasa mengandung, berat badan semasa hamil, berat badan semasa mengandung, Berat Badan Naik Semasa Mengandung, Kawal Berat Badan Semasa Mengandung
Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil

Tetapkan jadual makan dengan betul. Mulakan dengan sarapan makanan berkhasiat seperti oat, roti bijian (whole grain) dan susu. Ambil lebih protein untuk ibu dan bayi.

Roti gandum penuh bijian (whole grain) juga kaya dengan B kompleks, serat, vitamin E, asid folat.
Selain itu, menukar pilihan beras putih kepada beras perang(brown rice) juga sesuai untuk mengawal berat badan. Kelebihan beras perang mampu memberi tenaga berganda sekaligus buat anda kenyang lebih lama. Beras perang memiliki nutrisi yang tinggi kerana kurang diproses.

Disamping sebagai sumber karbohidrat yang sihat ianya lebih berkhasiat berbanding beras putih. Kelebihan serat dalam beras perang membantu mengekalkan berat badan yang seimbang serta mngurangkn kolestrol jahat (LDL). Ianya juga mengawal kadar gula dalam darah.

 

3) Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan Mengelakkan Dehidrasi

berat badan ketika mengandung, berat badan ideal ketika hamil, berat badan ketika hamil, berat badan naik semasa mengandung, kawal berat badan semasa mengandung, berat badan semasa hamil, berat badan semasa mengandung, Berat Badan Naik Semasa Mengandung, Kawal Berat Badan Semasa Mengandung
Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil

Banyakkan minum air putih untuk mengelakkan badan kering dan kekurangan air. 8 gelas dan lebih / sehari. Jika badan kurang air, ibu cepat letih, mudah pening dan bibir dan kulit mudah merekah. Tapi, elakkan minum air semasa makan. Seeloknya setengah jam selepas makan.

 

4) Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan Pengambilan Buah-buahan dan Sayuran

Pilihan snek yang sesuai seperti buah-buahan dan sayuran. Jadikan salad buah atau salad sayur sebagai menu yang menarik untuk di makan di antara waktu minum pagi dan waktu tengahari (sekitar jam 10-11 pagi) bergantung kepada individu. Ambil buah sebelum mengambil makan tengahari adalah sesuai untuk proses penghadaman.

 

5) Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan 10-15 minit “me time”

Aktiviti fizikal yang sihat seperti berjalan kaki sesuai dilakukan bagi wanita yang inginkan berat badan yang sihat. Berjalan kaki selama 10-15 min sehari. Satu bonus bagi anda yang bekerja, pilih untuk berjalan kaki dengan memanjangkan jarak perjalanan dari tempat parking. Tapi pastikan anda tidak terkena “kad merah”.

 
Kesimpulannya, setiap wanita mengidamkan bentuk tubuh yang cantik sejak remaja sehinggalah menjadi seorang ibu. Akan tetapi, tidak semudah yang diucapkan jika tidak diiringi dengan usaha yang bersungguh-sungguh untuk mengekalkan berat badan yang diidamkan. Mengawal berat badan bukan sahaja untuk kecantikan luaran malah juga untuk kecantikan dalaman. Kita sihat untuk cantik!

 

Cadangan Set Shakee untuk Kawal Berat Badan Semasa Hamil/Mengandung

Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil, berat badan ketika mengandung, berat badan ideal ketika hamil, berat badan ketika hamil, berat badan naik semasa mengandung, kawal berat badan semasa mengandung, berat badan semasa hamil, berat badan semasa mengandung, Berat Badan Naik Semasa Mengandung, Kawal Berat Badan Semasa Mengandung
Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil Dengan Set Ibu Hamil Shaklee

 

Berminat nak ketahui maklumat lebih lanjut tentang produk shaklee? Boleh hubungi saya terus di:

Daftar Ahli Shaklee 2019
WHATSAPP untuk respon pantas.
Daftar Ahli Shaklee 2019
Telegram.me untuk respon pantas.
Daftar Ahli Shaklee 2019

Nisa Mohd
Vitamin & Konsultasi
Agen Pengedar Produk Shaklee
Pengedar Vivix Shaklee
Pengedar Youth Shaklee
Pengedar Shaklee Malaysia

Saya sudah menggunakan produk Shaklee dan amalkan Vivix Shaklee sejak dari tahun 2013 lagi. Sudah lebih 11 tahun saya sekeluarga menggunakan produk Shaklee dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Kami sangat pentingkan kesihatan kami sekeluarga untuk pastikan kesihatan kami sentiasa berada pada tahap yang dengan baik. Produk Shaklee amat membantu kami sekeluarga mencapai tahap kesihatan yang lebih baik semenjak kami amalkannya dari tahun 2013 lagi. Produk Shaklee adalah produk penjagaan kesihatan yang perlu ada pada setiap keluarga termasuk anda untuk menjamin kehidupan yang lebih sihat lebih lama.

Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil 1

Berminat Nak Daftar Ahli Shaklee Untuk Dapat Harga Jimat? KLIK SINI

Berminat Nak Jana EXTRA INCOME Bisnes Online Dari Rumah? KLIK SINI

Jadi Agen Pengedar Shaklee Malaysia
Jadi Agen Pengedar Shaklee Malaysia
Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil 2
Cara Kawal Berat Badan Semasa Hamil 3

Link yang berkaitan:

Scroll to Top
Open chat
1
Hi 👋🏻
WhatsApp saya jika anda perlukan penerangan berkaitan produk Shaklee. I'd be happy to help you.
⤵⤵ KLIK BUTTON ARROW HIJAU INI 🙂